Forum Powiatu Wadowickiego
Forum Dyskusyjne www.NaszaKalwaria.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Z czego słynie z czego dumny jest Andrychów?
Autor Wiadomość
Entropka 
Przyjaciel

Wysłany: 2007-01-03, 15:41   

dante napisał/a:

No i wreszcie gory: nie sklamie chyba jesli powiem, ze Andrychow jest brama Beskidu Malego (no przynajmniej Beskidu Andrychowskiego).
nie, nie skłamiesz.
Andrychów jest niezłą bazą wypadową w górki Beskidu Małego

Jerzy G.T. 

Wysłany: 2007-01-25, 10:06   Temat?

Och! Ach! Ech! Już sam temat jest tak wyjątkowo ironiczny, że musiał go stworzyć ktoś z Wadowic! Nieładnie naśmiewać się z sąsiadów. Oj, nieładnie i brzydko!
To z pewnością z zazdrości bo w Waszej rzece pływają świnki, a nasza nazywa się "Wieprzówka"! Żyły tam też krokodyle, o których pisałem na FA, ale nowi radni nie wpisali ich do oświadczeń majątkowych i niestety wyginęły.

Pozwolę sobie zamieścić tutaj tekst o naszej kochanej "Pańskiej Górze", która na szczęście jeszcze jest, może nie na swoim miejscu, jak to udowodnię poniżej, ale zawsze. W moim pseudo-felietonie są też prawdziwe informacje, o słynnym, andrychowskim samolocie, co jeszcze bardziej skłania mnie do wkliknięcia go tutaj, bo czytam o nim same bzdury (zresztą co ludzie z Wadowic mogą wiedzieć o lotnictwie ziemskim).

Powolne przesuwanie się Pańskiej Góry na zachód nikogo w Andrychowie nie dziwi, choć ilość teorii próbujących wyjaśnić ten fenomen jest bardzo duża. Niewiadomo dokładnie kiedy nasza góra ruszyła do przodu, wiadomo tylko, że stało się to gdzieś w połowie XVIII w. Złośliwi twierdzą, że ruszyła w roku 1767, kiedy to Andrychów uzyskał prawa miejskie. Od tego momentu poważni naukowcy i szarlatani próbują wyjaśnić to zjawisko.

Ciągła rozbudowa miasta sprawiła, że koczujący niegdyś u stóp naszej góry geologowie zbierają się teraz przy niedawno wybudowanych supermarketach, gdzie z powodzeniem mogą szukać sponsorów do dalszych badań. Jednak wszystkie ich hipotezy geotektoniczne mają podejrzany charakter i wzbudzają w mieszkańcach wielką nieufność, a nawet pogardę, co w konsekwencji prowadzi do braku zainteresowania się tematem. Góra przesuwa się i już.
Początkiem lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia władze PRLu chciały wykorzystać ruch Pańskiej Góry w propagandzie komunistycznej. Zrezygnowano z tego planu w ostatniej chwili, kiedy okazało się, że góra naprawdę się przesuwa, na dodatek nie w tym kierunku co trzeba. Od tego momentu władze staranie ukrywają przed światem istnienie naszej niezwykłej góry, a badaniem tego zjawiska zajęli się wyłącznie andrychowscy sejsmolodzy i wulkanolodzy amatorzy. Ci ostatni często ośmieszają się trąbiąc na alarm, że Pańska Góra jest wulkanem, który lada moment wybuchnie! Przecież jeszcze nikt na świecie nie zaobserwował wulkanu, którego jedyną właściwością byłoby przesuwnie się w jakimś wybranym kierunku.
Czy na ostrzeżenia naszych sejsmologów należy zwracać baczniejszą uwagę? Czy grozi nam trzęsienie ziemi? Wygląda na to, że nie. Andrychów, podobnie jak całe terytorium Polski, leży na terenie całkowicie asejsmicznym, tylko ta góra się porusza, jakby dokądś szła i szła.

Wśród setek teorii naukowych próbujących to wyjaśnić, tylko dwie zasługują na bliższą uwagę. Pańska Góra przesuwa się na zachód zgodnie z hipotezą Wegenera, która mówi, że kontynenty przemieszczają się pod wpływem ruchu obrotowego ziemi. Zatem jeżeli w ten sposób mogą poruszać się całe kontynenty to jedna mała górka tym bardziej. Jest po prostu słabiej umocowana do skorupy ziemskiej, pływa w lawie i siłą bezwładności zostaje w tyle za resztą łańcucha górskiego. Drugie wyjaśnienie wykorzystuje hipotezę izostazji, zakładającą, że przyczyną napięć w skorupie ziemskiej jest wyrównywanie się mas, i wyjaśnia ona w zasadzie wszystko, czyli nic.

Trzeba w tym miejscu nadmienić, że jest w Andrychowie grupa cyników twierdzących, że Pańska Góra nie przesuwa się wcale albo porusza się zbyt wolno, aby można było to zauważyć. Głupcy! Oczywiście, sam ruch jest pojęciem względnym i wszystko zależy od układu odniesienia. Znam kobietę, która chodzi tak szybko, że jak się za nią oglądnąć to już jej nie ma. Ten sam problem dotyczy prędkości przesuwania się Pańskiej Góry na zachód. Nie można stwierdzić czy nasza góra wędruje szybko, czy wolno, skoro na świecie jest tylko jedna chodząca góra.(jak to dobrze, że Mahomet wzywał do siebie górę Safa)

Ciekawy eksperyment wykonali w czynie społecznym pracownicy WSW „Andoria”, którzy w 1976 roku u podnóża Pańskiej Góry umocowali na specjalnych cokołach samolot myśliwski LIM 2. Samolot skierowany jest dziobem na wschód, tak aby oglądający go ludzie na tle przesuwającej się Pańskiej Góry odnosili wrażenie, że naprawdę leci.

I tak czas sobie płynie i płynie, a geologowie, tektonicy, sejsmolodzy każdego dnia nieudolnie próbują wyjaśnić zjawisko przesuwającej się góry. My, andrychowianie dobrze wiemy, że Pańska Góra jest nasza i przesuwa się tylko dlatego, aby być dalej od Wadowic. Złośliwi jednak twierdzą, że zmierza ona na zachód, aby zasypać budynek przy Rynek 15, bo nie chce być już pańska, ale święta!

P.S.
Hurra, udały się enterowe przerwy :-D :-D :-D :-D

Ptasiek 
William Wharton

Wysłany: 2007-02-05, 21:17   

Mieszkałem w Andrychowie przez prawie 20 lat i mam wielki sentyment do tego miasta, ale po kilku wizytach po przeprowadzce stawierdziłem, że to nie jest już ten Andrychów. Nieważne co kto napisze Andrychów zawsze będzie moim Andrychowem i jest tam dużo wspaniałych miejsc które można pooglądać, ale nie polecam zwiedzać Andrychowa nocą. :evil:
Mówcie co chcecie ale ja nawet za 50 lat będę pamiętał te tłumy ludzi wracających po 14 do domu z pracy z AZPB,WSW i AFM. Czułem się jak pstrąg płynący pod prąd gdy oni wszyscy wracali do domu a ja szedłem na miasto. Szkoda że takie potęgi ja te zakłady musiały poupadać, widać tak czasami musi być. Pozdarawiam wszystkich Antków. :mrgreen:

dissidens 

Wysłany: 2007-02-06, 13:34   Smutna prawda

Entropka napisał/a:
dante napisał/a:

No i wreszcie gory: nie sklamie chyba jesli powiem, ze Andrychow jest brama Beskidu Malego (no przynajmniej Beskidu Andrychowskiego).

nie, nie skłamiesz.
Andrychów jest niezłą bazą wypadową w górki Beskidu Małego

A niby czemu?
Gdzie można w Andrychowie zanocować poza hotelami?
Czy jest tu atmosfera TURYSTYCZNA Zakopanego, Wisły, Ustronia, Szczawnicy, Krynicy itd miast pod górami? Czy są schroniska, domy wycieczkowe, domy turysty, pesjonaty, tanie kwatery setkami jak w podanych miastach?

Mało tego, patrzę na mapę i co widzę???

JEDEN szlak turystyczny pieszy na Pańską Górę i dalej na Leskowiec. To wszystko. Nie ma szlaków na Jawornicę, na Łamaną Skąłę, na Przełęcz Kocierką (zgroza) na Bukowski Groń, na Hrobaczą Łąkę. Nic dante nie macie, NIC. NIC NIC. Musicie się dużo nauczyć o turystyce górskiej, rekreacji. Jak wygląda sprawa ze szlakami rowerowymi, konnymi, narciarskimi z Andrychowa w Beskid Mały? Piesi nie chcą chodzić asfaltem czy drogami. Szlak pieszy to taka mała wąska ciekawa ścieżyna koło zabytków i na łonie przyrody, choćby 20 m od drogi na Przełęcz Kocierką, byle lasem, byle nie przechodzić co chwile przez drogę jak na Równicę czy do Morskiego Oka.

Mam przewodnik Matuszczyka z 2001 i facet olał w ogóle wszystko poza szlakami pieszymi na mapce. Olał nawet chatkę na Trzonce którą opiekuje się... koło PTTK, a On przecież wielki spec PTKK COTG w Krakowie od turystyki górskiej, w tym ekspert od Beskidu Małego.

marbo 
Przyjaciel
Ważka łąk zatorskich

Wysłany: 2007-02-06, 18:44   

Cytat:
Nic dante nie macie, NIC. NIC NIC. Musicie się dużo nauczyć o turystyce górskiej, rekreacji.
Szuwar, skoro już masz zamiar kogoś pouczać, w kwestii która od niego nie zależy: to weź rusz cztery litery, zbadaj proponowany szlak, oznacz na mapie i prześlij PTTK. Będą Ci wdzięczni za nowe plany.
A jeśli nie masz zamiaru nic robić - to nie wypominaj tego komuś, tylko dlatego, że mieszka w tym mieście.
Admin.

dante 
Loża Szyderców

Wysłany: 2007-02-06, 21:13   Re: Smutna prawda

dissidens napisał/a:
Nic dante nie macie, NIC. NIC NIC. Musicie się dużo nauczyć o turystyce górskiej, rekreacji.

Naucz nas Wodniku, cala spolecznosc andrychowska czeka na Ciebie jak na zbawienie. Jak troszke pomyslow nam podrzucisz (bo o probach realizacji boje sie wspomniec) to moze jakas tablice pamiatkowa Ci wystawimy? Albo zbiorke na Stowarzyszenie (czy insze forum) zorganizujemy.

Entropka 
Przyjaciel

Wysłany: 2007-02-06, 21:35   Re: Smutna prawda

dissidens napisał/a:

Gdzie można w Andrychowie zanocować poza hotelami?
Czy jest tu atmosfera TURYSTYCZNA Zakopanego, Wisły, Ustronia, Szczawnicy, Krynicy itd miast pod górami? Czy są schroniska, domy wycieczkowe, domy turysty, pesjonaty, tanie kwatery setkami jak w podanych miastach?
mamy z Andrychowa zrobic drugie Zakopane? Po co? Jedno już jest i wystarczy. Andrychow to Andrychów. Ma swoją andrychowską atmosferę.

dissidens napisał/a:
JEDEN szlak turystyczny pieszy na Pańską Górę i dalej na Leskowiec. To wszystko. Nie ma szlaków na Jawornicę, na Łamaną Skąłę,
skoro można dojsc na Leskowiec to i na Łamaną skałę, wystarczy na Leskowcu zmienic szlak na czerwony. Moze i nie ma bezposrednio szlaku z Andrychowa na Jawornicę, ale wystarczy podjechać do Targanic (albo i nawet zrobic sobie spacerek bocznym dróżkami) a tam mamy zółty szlak prowadzacy prosto na Jawornicę. Wystaczy otworzyć mapę i uruchomić rozumek.
Szlak rowerowy też jest.

dissidens 

Wysłany: 2007-02-08, 14:56   

Ok za ostro, chciałem Was trochę zgasić, bo Andrychów i Wadowice nie są w tej chwili miastami turystycznymi pod turystykę górską, może tak się stanie kiedyś. To podpowiadam.

Niemniej rację mam. Takie miasta jak Wisła, Ustroń, ba, Bielsko, Skoczów mają gęstą sieć szlaków w każdą stronę, a Andrychów ma jeden szlak. Szkoda też że nie ma szlaku z Przeciszowa przez Wieprz do Andrychowa, tudzież łącznkików z prawem i lewej strony miasta, tak żeby prosto w góry maszerować omijając miejski zgiełk.

Czy zimą kursują autobusy do wszystkich przysiółków i na Przełęcz Kocierską pod ośrodek?

Z PTTK kontaktowałem się, nawet z oddziałem Andropol. Faktycznie mam parę pomysłów wstępnych na nowe szlaki piesze w Beskidzie Andrychowskim. Byłyby to wąskie piesze percie stokami, dzikimi terenami. Coś jak Ścieżka nad Reglami w Tatrach i wiele mniej znanych w polskich górach. Obecne szlaki "piesze" to nierzadko szerokie jezdne miedze grzbietowe, miejscami po pas w błocie.

Myślę że warto ukierunkować dumę z Andrychowa na wspomnienia historyczne, choćby z PRL. Po za tym zapominamy o górach w sensie KULTUROWYM, folkloru od czasów wołoskich i starszych. [/i]

dante 
Loża Szyderców

Wysłany: 2007-02-08, 19:14   

dissidens napisał/a:
Z PTTK kontaktowałem się, nawet z oddziałem Andropol. Faktycznie mam parę pomysłów wstępnych na nowe szlaki piesze w Beskidzie Andrychowskim. Byłyby to wąskie piesze percie stokami, dzikimi terenami. Coś jak Ścieżka nad Reglami w Tatrach i wiele mniej znanych w polskich górach. Obecne szlaki "piesze" to nierzadko szerokie jezdne miedze grzbietowe, miejscami po pas w błocie.

Duzo szlakow = zadeptane gory. Zobacz jak robia to Slowacy - oni wcale nie wyznaczaja duzej ilosci szlakow. Ich szlaki omijaja bezposrednio szczyty gorskie.
I efekty widac golym okiem.

molnar 

Wysłany: 2010-03-05, 20:36   

rzeczywiscie Andrychow noca no to troche hardkor samemu isc ulica.Z innych rzeczy nowy dworzec PKS owski i 3liga w Beskidzie.

Odpowiedz do tematu