Wysłany: 2008-02-07, 16:18 Wycinka lasu w Gminie Tomice- "barbażyństwo czy odnowa?
"W Witanowicach padł las
Barbarzyństwo czy odnowa?
Łza się w oku kręci, gdy patrzy się na to co zrobiono z niewielkim lasem położonym przy drodze prowadzącej z Tomic do Spytkowic. Zamiast leśnej gęstwiny pozostały sterczące pnie i sterta powalonych drzew. Kto tak bezlitośnie rozprawił się z lasem?"
Kronkia Beskidzka NR.: 6 z dnia: 07-02-2008
Ta sprawa bardzo mnie poruszyła, gdyż ten przydrożny las leży wzdłuż drogi, którą bardzo często jeżdże. Jest to pięknie położona trasa wzdłuż rzeki Skawy, wyremonowana w tamtym roku prawie w całości- co zwiększyło przyjemność podróżowania po niej:). W wakacje wielu ludzi jeździ po niej na rowerach-taka mała atrakcja -których w gminie położonej wzdłuż drogi krajowej, (gdzie jest spory ruch)nie ma za wiele. Jestem Ciekaw, czy dgyby teren wzdłuż rzeki Skawy (choćby niektóre fragmenty) był objęty programem Natura 2000- takie rzeczy miały by miejsce. Po wycince pozostanie zniszczone wzgórze z wystającymi pniami, którego i tak nie da się użytkować.
Czy można coś z tym zrobić?
_________________ Koniec prawie zawsze jest początkiem...
Barbarzyństwo. Też codziennie przemierzam tą drogę i ta pustka rzuca się w oczy. Sprawia wrażenie kompletnie wymarłego terenu, którym dopiero co przeszedł jakiś kataklizm, zwłaszcza gdy ma się w pamięci to co tam było wcześniej. Strasznie przygnębiający widok.
Nie wiem co można z tym zrobić poza liczeniem na rozsądek właścicieli terenu. Z tego co słyszałam to kiedyś był to las państwowy, ale przeszedł w prywatne ręce. A że teraz drewno w cenie...
no i znowu się zaczyna wielkie rąbanie w gminie Tomice..aż żal patrzeć. Na zachodzie jakoś dbają o drzewa rosnące wzdłuż dróg, sadzi się nowe. Ciekaw jestem czy wszystkie wycinki są legalnie prowadzone hmm? Czy w gminie wiedzą co to jest zrównoważony rozwój, gdzie rekompensata?: to co człowiek zniszczył powinien oddać naturze z powrotem..
_________________ Koniec prawie zawsze jest początkiem...