Forum Powiatu Wadowickiego
Forum Dyskusyjne www.NaszaKalwaria.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie Tankujcie w Wadowicach ! ! !
Autor Wiadomość
lop 

Wysłany: 2010-02-08, 12:14   Nie Tankujcie w Wadowicach ! ! !

Od pół roku obserwuje sytuacje na stacjach w naszym regionie.

Wszyscy znają temat, jak to właściciele głównych stacji w Wadowicach, Orleny, Statoil, BP dogadali się i utrzymują stałą, nie konkurencyjna wobec siebie cene za litr paliwa.

Przez ostatnie pół roku, tylko raz, różnica w cenie za litr PB95 między stacjami w Wadowicach a Krakowem zmniejszyła się do około 15gr/l.
Przez pozostały okres czasu różnica ta jest dużo większa w Wadowicach, - na głównych stacjach zapłacimy dużo więcej za litr niż się to ma np. w Krakowie.

Aktualna cena dla przykładu, na dzień wczorajszy (niedziela 7 luty 2010r.) to Statoil Wadowice PB95 = 4,54pln/l.
W Krakowie w tym dniu na stacjach (to samo paliwo - PB95) obserwować można ceny w przedziale od 3,98pln/l. po średnio 4,20pln/l.

Wielu z Was jeździ do Krakowa na niedzielne zakupy. Zatankujcie do pełna swój samochód - wydacie raz więcej, ale zaoszczędzicie, a przede wszystkim nie dacie zarobić mądralą w Wadowicach.
Sam od ponad pół roku nie tankuje się w naszym regionie, prócz jednego razu kiedy musiałem dolać za 20zl aby dojechać do Krakowa. Do dziś żałuje że musiałem im aż te 2 dychy dać zarobić.

Niskie ceny w Krakowie można zaobserwować wszędzie, nie zawsze się to przekłada na jakość. Nigdy nie miałem problemów ze stacjami Arge na Zakopiance, Statoil na Nowohuckiej, Neste przy M1, Shell Łagiwniki.

Uprzedzony jestem do stacji typu Petrochemie Płock lub inne, "Karfurowskie" wyroby. Auto słabnie, przy niskich temperaturach nie odpala.

W tym momencie najniższa cena w Krakowie jest na Auchan Bonarka, podobno paliwko dostarcza tam ta sama cysterna co podwozi również na Orlen i Arge.

http://www.dobaku.pl/

[ Dodano: 2010-02-10, 11:15 ]
wczoraj tankowałem na "Bonarce".
Pierwszy raz jestem zaskoczony, pozytywnie, jakością paliwa ze stacji tego typu.
Zalane 43l. do pustego. (rezerwa) - nie odczuwalna różnica w mocy, dziś rano "pod chmurką" samochód pali od strzału.

Cysterna opisywana na forum DoBaku, fakt - wlewała do zbiorników przy mnie paliwko.

Jednym słowem polecam, może nie na każde tankowanie (nie wiadomo jak znoszą to filtry paliwa), ale za taką cenę, brak utraty mocy, - jeszcze raz, polecam.

millenka 
millenka

Wysłany: 2010-02-17, 18:21   popieram!!!

Tankuję zawsze na Orlenie na Zakopiance w Opatkowicach, a jak zaśpię to na Lukoilu kawałek dalej.
Ale BP przed zjazdem na Wadowice/Bielsko potrafi mieć już cenę zbliżoną do Wadowic.

bartuś123 
bartek

Wysłany: 2010-02-19, 20:34   

http://www.kwa24.pl/forum/viewtopic.php?t=524
TEN TEMAT BYŁ WAŁKOWANY.
A jeśli chcesz się tankować w krakowie to się tankuj. Bo ja napewno nie będę jeździł do krakowa specjalnie, żeby się zatankować.
Miałem nowego Tuarega Tdi. Tankowałem go w krakowie na byle jakiej stacji( bo bylo taniej) rozwaliłem sobie cały silnik, w serwisie powiedziano mi, że naprawa będzie kosztował 30tys. zł. Nie miałem wyjścia musiałem auto naprawić.
Więc ja wole zatankować auto na Statoilu lub bp w wadowicach bo wiem, że tam jest dobre paliwo. Teraz mam Tiguana i tankuje tylko na tych stacjach i nie mam z nim problemu. Jeśli masz jakieś, ale do cen to jeździj dalej do krakowa i trać pieniądze na dojazdach.

lop 

Wysłany: 2010-02-20, 12:39   

bartuś123 napisał/a:
Jeśli masz jakieś, ale do cen to jeździj dalej do krakowa i trać pieniądze na dojazdach.

Widzisz nie wszyscy jak Ty lansują się tylko i wyłącznie po Wadowicach samochodem. Ty musiałbyś specjalnie wyjechać za granice miasta aby zatankować swojego Ogra, ale pomyśl że inni są np. w tym Krakowie kilka razy na tydzień, więc nie widze tutaj straty pieniążków na dojazdach skoro paliwo tam jest tańsze, dużo tańsze.

Rozwaliłeś silnik? zawsze uważałem że VieśWageny to kiepski samochód jak to producent przewidział - dla ludu.

Na CPN'ach im więcej paliwa zalega w zbiornikach tym paliwo gorsze. Teraz porównaj ruch na tych marnych stacjach w Wadowicach a w Krakowie, jak myślisz, gdzie więcej tego paliwa schodzi?
No właśnie, w Krakowie - to i wymiana w zbiornikach jest dużo większa, częstsza.

Skoro jeździsz tylko po okolicy to faktycznie, nie ma to sensu. Ja już przekonałem sporo osób do nieodwiedzania wadowickich stacji...

bartuś123 
bartek

Wysłany: 2010-02-20, 20:21   

jak nazywasz vw Touarega za ponad 200 tys. zł samochodem dla ludu i "vieśwagenem" to ciekawe jakim ty samochodem jeździsz. Pochwal się, bo sam jestem ciekaw.

[ Dodano: 2010-02-24, 15:51 ]
Jeszcze jedno, paliwa raczej się nie przeterminowywują, taki znawca stacji bęzynowych jak ty powinien wiedzieć.

CONRADO

Wysłany: 2010-02-27, 18:37   

Weglowodory w benzynie jako tako z czasem nie zmieniaja wlasciwosci ale wszelkim dodatkom ktore wystepuja w paliwach dlugie lezenie nie sluzy na pewno.Paliwo w Wadowicach Andrychowie Ketach jest najdrozsze w okolicy-ruszysz sie do Bielska Krakowa na Slask ceny sa o kilkanasce lub nawet kilkadziesiat groszy nizsze.Co do jakosci paliwa-z cena ma to niewiele wspolnego-na przykladzie lpg to osobiscie wole nalac pod dzwonkiem niz na bp-auto slabiej chodzilo na tym gazie.Sam tez tankuje w Krakowie bo na butli mam gratis ktorys litr i wcale paliwo nie jest gorszej jakosci.Ogolnie nie ma na to zadnej reguly.Jedni mowia ze paliwo ze stacji pod centrami handlowymi sa do kitu a inni twierdza ze sa super bo sa tanie swieze i stacje te sa pod szczegolna kontrola.Ja nie zamierzam przeplacac i tankowanie w Wadowicach traktuje jako ostatecznosc....Jak ktos przeplaca to jakos sobie musi to usprawiedliwic...

bartuś123 
bartek

Wysłany: 2010-03-05, 17:35   

W wadowicach jest wszystko droższe. Zauważ, że chleb, art. sporzywcze, odzierz jest droższa niż w krakowie. Jak te artykuły są droższe to i paliwo też. Ze tankujesz pod dzwonkiem to są trzy opcje, jesteś głupi, masz dziadoskie auto, jesteś biedny. Ja swojego tiguana nie zatankuje pod dzwonkiem ,bo co mi z tego że zaoszczędzę tego grosza jak mi sie samochód zepsuje, już tak raz miałem i powiedział że już zawsze będę tankował na bp i statoilu w wadowicach. Mają tam bardzo dobre paliwa.

[ Dodano: 2010-03-05, 17:43 ]
POzwalam sobie rozpocząć taki temat

Na stronie www.andrychow2008.blog.onet.pl pojawił się ciekawy temat o cenach paliw na stacjach w Andrychowie. Okazuje się, że w biednym podobno Andrychowie mają najdroższą benzynę w regionie!!

Myśle że ten temat spokojnie można pociągnąć na cały powiat wadowicki i za[pytać: dlaczego tu jest tak drogo? Konkurencja niby jest, ale co z tego skoro na wszystkich stacjach ceny są identyczne. Jak to mozliwe, że w Bielsku czy Krakowie sprzedają bezynę o naście czy dziesiąt groszy tańszą. Może jest jakaś zmowa pomiędzy właścicielami stacji paliw w powiecie wadowickim????

Co sądzą na ten temat użytkownicy tego forum, jak sądzę - w większości kierowcy

UWAŻAM ŻE TEN TEMAT JEST ZAMKNIĘTY :oops:

No jak to co? Juz dawno nie tankuję w Wadowicach, tylko w Krakowie, bądź Bielsku - czego i Wam życzę

Wyższe ceny w powiecie Wadowickim nie dotyczą tylko paliwa ale także wielu artykułów ,np.spożywczych.Wielu ludzi sądzi że zawdzięczamy to popularności miasta wśród turystów-pielgrzymów i wizytom wielu gości zagranicznych.Kupcy wiedzą że na nich zarabiają i mogą sobie pozwolić na wyższe ceny.Do tego dochodzą jeszcze pensje i mamy obraz sytuacji plebsu w papieskim mieście. .Ciężko powiedzieć czy ceny paliw to zmowa.

wiem

Aby powiedziec, ze jest zmowa trzeba miec dowody ... albo samemu stanie sie przed sadem o pomowienie. A ze ceny sa identyczne na wszystkich stacjach w Wadowicach? Moze to dac do myslenia. Drozej niz w Krakowie czy Bielsku? co to za konkurencja 3 stacje?

powiem szczerze, że dawno się nie zastanawiałem nad cenami paliw w powiecie
jadę jak muszę i tankuję na jednej stacji - tak z przyzwyczajenia do obsługi

[ Dodano: 2010-03-05, 17:44 ]
TEMAT JEST JUŻ ZAMKNIĘTY

CONRADO

Wysłany: 2010-07-16, 09:52   

Cytat:
Ze tankujesz pod dzwonkiem to są trzy opcje, jesteś głupi, masz dziadoskie auto, jesteś biedny.

Odezwal sie madry bogaty i z najlepszym samochodem.....na gaz.Czy nie nauczyli Cie w domu kulturalnej rozmowy?To ze ktos ma inne zdanie i przekonania to nie znaczy ze trzeba go od razu zmieszac z blotem.Kazdy bedzie tankowal gdzie mu sie podoba i wcale nie jest to powodem do jakichkolwiek obelg w stosunku do tej osoby.

steyr

Wysłany: 2010-07-18, 19:38   

mając auto z silnikiem CR trzeba niestety dbac o jakosc paliwa,wszedzie o tym piszą temat ogólnie znany,ja wychodze z założenia masz auto za xxxxxx pln stac cie na jego utrzymanie i tankowanie,na takim samochodzie niezaoszczedzisz,widac po przykłądzie kolegi który miał Tuarega,co do stacji i tego problemów,w Kalwarii podobnie jest,2 stacje są raptem i maja monopol na rynku w tej okolicy niestety,jak tylko jestem w krk tam tankuje,głównie na Neste M1,lub MPO Czyżyny, tansze paliwko równiez maja na ślasku.pozdrawiam

Odpowiedz do tematu